Başlıksız yazı isimsiz insana benzer. İsimsiz insana rastlamadığımıza göre başlıksız yazıyla da karşılaşmamalıyız. Her yazının bir başlığı olmalı. Olmalı; ama iyi bir başlık olmalı. Peki, nasıl olmalı?
Biz bir başlığı bir mağazanın vitrinine benzetebiliriz. Bir mağaza vitrininde satılan ürünün en ilgi çekici, en güzel olanı sergilenir. Çünkü müşteriler, vitrininde eski, çirkin ürünler sergilenen mağazaya girmek istemezler. Başlık da tıpkı mağaza vitrini gibi güzel ve ilgi çekici olmalıdır ki okuyucular yazıyı okusun. Aksi halde kötü, ilgi çekici olmayan bir başlık okuyucuda yazıyı okuma isteği uyandırmaz.
Bir mağazada elbise satılıyorsa o mağazanın vitrininde buzdolabı sergilemek saçmadır. İnsanlar vitrinde buzdolabı gördükleri bir mağazaya buzdolabı almak için girerler. İçeride elbise olduğunu duyarlarsa komik olur. İşte başlık da tıpkı vitrin gibi konu ile alakalı olmalıdır. Başlığımız “elma” ise yazıda “armut” anlatmamız saçma olur. Başlığımız “elma” ise yazımızda elmayı anlatmalıyız. Yazıyı hiç okumayan birisi başlığa bakarak yazının içeriğine dair fikir yürütebilmeli. Başlıkla içerik arasında tutarsızlık olmamalı. Demek ki iyi bir başlık, KONU ile ALAKALI ve KONUYU ÖZETLER nitelikte olmalıdır.
Bu benzetmeden sonra iyi bir başlığın özelliklerini maddeler halinde ele alırsak:
- İyi bir başlık, olabildiğince KISA, İLGİ ÇEKİCİ ve GÜZEL olmalıdır.
- İyi bir başlık KONU ile ALAKALI, KONUYU ÖZETLER nitelikte tutarlı bir başlık olmalıdır.
Rüştü ÇAKIR